Της Ντίνας Δασκαλοπούλου
Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών
Οι όμιλοι Κοπελούζου-Μυτιληναίου και μια παλιά γνώριμη της ελληνικής, αλλά και της γερμανικής Δικαιοσύνης, η πολυεθνική Enercon, θα λάβουν ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές για να «επενδύσουν» στα αιολικά πάρκα σε Λάρισα, Αγρίνιο, Πάρο, Νάξο, Δελφούς και Βόνιτσα.
Ο Αίολος δεν λατρεύτηκε ποτέ σ’ αυτή τη χώρα σαν θεός, παρ' όλα αυτά ήταν σεβαστός, αφού έπαιζε τον ρόλο του «ταμία των ανέμων». Προφανώς, αυτή η ιδιαίτερη σχέση των ανέμων με το ταμείο εμπνέει και τους επιγόνους των αρχαίων Ελλήνων, που εσχάτως ανακάλυψαν τις μπίζνες του αέρα. Δουλειές καθόλου για αεριτζήδες ωστόσο, αφού τα αιολικά πάρκα που ετοιμάζεται να σπείρει η κυβέρνηση θα επιδοτούνται με εκατομμύρια ζεστά ευρώ.
Λάρισα, Αγρίνιο, Πάρος, Νάξος, Δελφοί, Βόνιτσα είναι οι τόποι που θα γευτούν από πρώτο χέρι την πράσινη ανάπτυξη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του κυρίου Μηταράκη, που πέρασε στη Βουλή πριν από λίγες μέρες. Κοπελούζος-Μυτιληναίος θα μοιραστούν το 50% και το άλλο 50% η γερμανική πολυεθνική Enercon, ενώ με 93.149.945 ευρώ θα ενισχυθούν οι επενδυτές.
Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το νομοσχέδιο και «νέα Siemens» τη γερμανική πολυεθνική. Πρόκειται για μια παλιά γνώριμη του ελληνικού κράτους, αλλά και της γερμανικής Δικαιοσύνης. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές έχει καταθέσει εναντίον της Enercon αγωγή, με την κατηγορία της δόλιας εξαπάτησης για υπερκοστολόγηση της σύμβασης για 9 αιολικά πάρκα στο Αιγαίο, ενώ εναντίον της έχει κινηθεί και η γερμανική Δικαιοσύνη για υποθέσεις διακρατικής διαφθοράς.
Στα κρυφά
Κατά τον προσφιλή στην κυβέρνηση τρόπο, το νομοσχέδιο εισήχθη με επείγουσες διαδικασίες στις 20 Ιουνίου. Χωρίς καμία διαβούλευση με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία μία εβδομάδα μετά. Οι βουλευτές κλήθηκαν να επεξεργαστούν με διαδικασίες-εξπρές τρία κομβικής σημασίας νομοθετήματα: το ρυθμιστικό, αυτό για τη «μικρή ΔΕΗ» και αυτό για τα αιολικά πάρκα.
Ολα αυτά στο φόντο του εσπευσμένου κλεισίματος της Ολομέλειας «ελλείψει νομοθετικού έργου»! Αλλωστε, με ποιόν να πρωτοδιαβουλευτεί η κυβέρνηση; Συντονιστικές επιτροπές αγώνα στρέφονται κατά των αιολικών πάρκων απ' άκρου εις άκρον της χώρας: από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη κι από την Κεφαλλονιά μέχρι τη Μυτιλήνη, οι κάτοικοι αντιδρούν και κινητοποιούνται.
Πυρ ομαδόν
*«Δεν λέμε όχι στις επενδύσεις, αρκεί να αναπτύσσουν την περιφέρεια και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Οταν δεν μας δίνετε αυτά τα στοιχεία, αλλά αθετείτε τις δεσμεύσεις σας προς τους μικροπαραγαγωγούς ενέργειας, δεν μπορούμε να συναινέσουμε», ανέφερε η Ραχήλ Μακρή (ΑΝ.ΕΛΛ.).
*Ο Πάρις Μουτσινάς (από τους ανεξάρτητους βουλευτές): «Με το κλείσιμο 400.000 και πλέον μικρομεσαίων επιχειρήσεων χάθηκαν 700.000-800.000 θέσεις εργασίας. Αντί να χρηματοδοτούμε επενδύσεις που υπηρετούν άλλα συμφέροντα, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις».
*Επιφυλακτική απέναντι στο νομοσχέδιο υπήρξε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ), επικαλούμενη μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες «οι επενδύσεις αυτές των μεγάλων αιολικών είναι εξαιρετικά αποδοτικές και έχουν εγγυημένη απόδοση 15%, ακόμη και χωρίς την επιχορήγηση [...]. Γιατί συνεχίζουμε να δίνουμε χρήματα και κίνητρα στους ίδιους και στους ίδιους;».
*Λάβρος ήταν ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): «Το νομοσχέδιο αποτελεί επιβεβαίωση της πεμπτουσίας του καπιταλισμού. Δεν υπάρχουν λεφτά για εμβόλια για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, αλλά υπάρχουν για τους κεφαλαιοκράτες, βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες».
*Οι βουλευτές της πλειοψηφίας εξήραν το νομοσχέδιο για την «αναπτυξιακή πνοή του» και το υπερψήφισαν…
*«Η κυβέρνηση παραδίδει γην και ύδωρ σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου. «Εκτός από την επιχορήγηση, τα παραπάνω επενδυτικά σχέδια προβλέπεται ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους μετόχους τους μερικώς ή εξ ολοκλήρου, από τον τραπεζικό δανεισμό μερικώς ή εξ ολοκλήρου, όπως μπορούν να ενισχυθούν επιπρόσθετα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και να δανειοδοτηθούν από το ΕΤΕΑΝ, το ταμείο που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιείτο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι άνεργοι αντιμετωπίζονται με απίστευτη φορομπηχτική πολιτική και εσείς εδώ κάνετε ένα πάρτι, βεβαίως νομοθετημένο!».
*Δεν είναι καθόλου τυχαία η σπουδή της κυβέρνησης να περάσει όλα αυτά τα νομοθετήματα, εν μέσω θερινής ραστώνης. Η Ηρώ Διώτη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, που πρόκειται να… υποδεχτεί κι αυτή αιολικό πάρκο, μας εξηγεί: «Οι κυβερνώντες δεν διαθέτουν καμιά δημόσια πολιτική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που τόσο χρειαζόμαστε, πέραν από το να τις βλέπουν ως μια ακόμα πηγή κέρδους για διάφορους επιχειρηματίες. Η συγκεντροποίηση των ΑΠΕ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που διαχρονικά έχουν λάβει ιλιγγιώδη ποσά ως επιδοτήσεις, χαριστικές χαμηλές “ταρίφες” και επίσης χαριστικές ρυθμίσεις σε διάφορα νομοσχέδια που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί είναι ένα σχέδιο, το οποίο εκτελείται με ευλάβεια. Τα τέσσερα αιολικά είναι συμφερόντων των ομίλων Μυτιληναίου και Κοπελούζου. Αυτοί οι ίδιοι εμφανίζονται και ως “μνηστήρες” για τη ΔΕΗ. Τυχαίο;».
Ετσι λοιπόν, για 6 αιολικά πάρκα το σύνολο των επιδοτήσεων είναι 66 εκατ. ευρώ και οι φοροαπαλλαγές 28 εκατομμύρια…
………………………………
Προίκα 94 εκατ. ευρώ για 6 θέσεις εργασίας!
Οπως είναι αναμενόμενο, στο κυβερνητικό αφήγημα για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, το πού πάει το δημόσιο χρήμα δεν έχει και τόση σημασία. Αντιθέτως, υπερπροβάλλονται οι «θέσεις εργασίας». Ας αφήσουμε λοιπόν κι εμείς για λίγο στην άκρη την… καχυποψία της Αριστεράς στις «επενδύσεις» και τη… δυσανεξία της στην «ανάπτυξη», κι ας συμμεριστούμε το σκεπτικό του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμου Σενετάκη: «Τις δουλειές τις δίνουν οι επιχειρήσεις κι όχι τα κόμματα».
Ισχυρίζεται λοιπόν η κυβέρνηση πως οι μπίζνες του αέρα θα μας φέρουν δουλειές με φούντες. Στα έξι αιολικά που προικοδότησε σχεδόν με 94 εκατ. ευρώ θα υπάρχουν 6 εργαζόμενοι: δηλαδή η κυβέρνηση επενδύει 15.524.990 ευρώ για κάθε μία θέση εργασίας! Αλλά ας δούμε κι άλλο ένα παράδειγμα: Η Μάνη, που έχει χαρακτηριστεί «ζωντανό ανοιχτό μουσείο» με 96 παραδοσιακούς οικισμούς, πρόκειται να αποκτήσει μέχρι και 219 ανεμογεννήτριες από την Αρεόπολη έως και τη Βάθεια. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εκδώσει άδεια παραγωγής για 96 ανεμογεννήτριες, ενώ ήδη για 48 έχει εκδοθεί και η απαραίτητη υπουργική απόφαση. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 31 σύλλογοι και φορείς, ωστόσο η εκδίκαση έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές.
Αλλά ας τα παρακάμψουμε όλα αυτά. Δουλειές θα ανοίξουν, ρωτήσαμε τον γενικό γραμματέα της οικολογικής πολιτιστικής κίνησης Μέσα Μάνης και δημοσιογράφο Κυριάκο Ζηλάκο: «Αυτό που πάει να γίνει δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν τοπικά. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα αρπακτικά της ψευδεπίγραφης πράσινης ανάπτυξης, που ούτε πράσινη είναι, αλλά ούτε και ανάπτυξη». Ο κύριος Ζηλάκος στηρίζει το επιχείρημά του σε απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, με βάση την οποία επιχορηγείται το «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.» με 10.478.430 ευρώ, πάνω από τον οικισμό της Αρεόπολης. Στο σχετικό έγγραφο δηλώνεται ότι «ο αριθμός των νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης, μετά το 2ο έτος λειτουργίας από την ολοκλήρωσή της ανέρχονται σε 0,00»!
Με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αιολικής Ενέργειας (EWEA) εξηγεί, γιατί συμβαίνει αυτό η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Βιομηχανία των Αιολικών Νάξου: «Η έκθεση δείχνει ότι θέσεις εργασίας δημιουργούνται μόνο στην κατασκευή των ανεμογεννητριών, ενώ ακολουθούν οι κατασκευαστές εξαρτημάτων και οι σχεδιαστές. Σχεδόν το 75% όλων των άμεσων εργασιών αιολικής ενέργειας αναπτύσσεται στη Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Μελέτες σε Ισπανία και Αγγλία έδειξαν ότι μακροπρόθεσμα τα αιολικά αυξάνουν την ανεργία και όχι την απασχόληση: το ακριβό ρεύμα, η οικονομική επιβάρυνση της βιομηχανίας, το πλήγμα στον τουρισμό, λόγω της υποβάθμισης του τοπίου, μειώνουν τις θέσεις εργασίας, δεν τις αυξάνουν. Το παράδειγμα της Κορώνου είναι διαφωτιστικό: στο αιολικό πάρκο δουλεύει μόνο ένας φύλακας»…
……………………………
Έρχεται και η σειρά της Τήνου…
«Κάποιοι θα βγάλουν λεφτά, σίγουρα όχι οι κάτοικοι»
«Κάποιοι θα βγάλουν λεφτά, σίγουρα όχι οι κάτοικοι»
Ενα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί κατά κόρον το λόμπι της αιολικής ενέργειας είναι πως, αφού ο αέρας είναι δωρεάν, το ρεύμα θα κοστίζει πολύ φτηνότερα και θα διαφυλάσσεται το περιβάλλον. «Ευφραίνεστε! Πράσινη Ενέργεια στο Αιγαίο Πέλαγος!», μας γράφει η Ροζίνα Μπέργκνερ, που κατοικεί στην Τήνο -ένα από τα 4 κυκλαδονήσια, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα. Η κυρία Μπέργκνερ εξηγεί πως τα σχέδια προβλέπουν 20, 23, 22 και 30 ανεμογεννήτριες στην Τήνο, την Ανδρο, την Πάρο και τη Νάξο αντίστοιχα, ύψους έως 113 μέτρα, υποσταθμούς ζεύξης, υπόγεια και υποβρύχια δίκτυα υψηλής τάσης, διάνοιξη δρόμων 8-10 μέτρων για τη μεταφορά τους (για τη μεταφορά ενός και μόνου πτερυγίου χρειάζεται φορτηγό 80 μέτρων), απονέκρωση τεράστιων εκτάσεων.
«Κάτι μου λέει πως κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε εμείς, οι κάτοικοι, οι επισκέπτες, οι εραστές των Κυκλάδων. Κάποιοι θα έχουν βγάλει λεφτά, θα μου πείτε. Σίγουρα όχι οι κάτοικοι», επιχειρηματολογεί η κυρία Μπέργκνερ. «Πουθενά στον κόσμο δεν έχει μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν έκλεισε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, επειδή εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του αιολικά πάρκα. Ας μη γελιόμαστε. Η οικονομική ελίτ δεν διστάζει να οικειοποιηθεί την όποια γλώσσα κάθε φορά συμφέρει, προκειμένου να ντύσει την άσβεστη δίψα της για συσσώρευση πλούτου σε βάρος του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η γλώσσα της “πράσινης ενέργειας’’».
Αποκαλύψεις από το εξωτερικόν
Η «Τέλεγκραφ» δημοσίευσε το 2013 οικονομική ανάλυση της βρετανικής κυβέρνησης και του βιομηχανικού επιμελητηρίου που αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες αιολικής ενέργειας έλαβαν τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμύρια στερλίνες με μορφή των κρατικών επιδοτήσεων, ποσό που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Στον τομέα της αιολικής ενέργειας απασχολούνται συνολικά 12.000 άτομα, πράγμα που σημαίνει πως κάθε θέση εργασίας επιδοτείται από τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος με 100.000 αγγλικές λίρες τον χρόνο.
«Η αποκάλυψη αυτή είναι ενδεχομένως “ενοχλητική” για τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ένας οικονομικά δυναμικός τομέας που δημιουργεί “πράσινες” θέσεις εργασίας», αναφέρει η εφημερίδα. «Μπορεί να είναι βέβαια μια δυσάρεστη αποκάλυψη για το λόμπι της αιολικής ενέργειας, είναι όμως μια πραγματικότητα και αποτελεί απόδειξη ότι ο τομέας δεν είναι οικονομικά βιώσιμος χωρίς τις επιδοτήσεις».
……………………………
Τι απαντούν οι Ναξιώτες στην επιστολή της «ΕΛΙΚΑΣ»
Αποδόμηση της εταιρικής προπαγάνδας
Αποδόμηση της εταιρικής προπαγάνδας
Η εταιρεία ΕΛΙΚΑ του κυρίου Κοπελούζου έστειλε μαζικά επιστολές σε κατοίκους της Νάξου, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν δύο αιολικοί σταθμοί με 30 ανεμογεννήτριες. Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Βιομηχανία των Αιολικών Νάξου, με επιστολή της στην «Εφ.Συν.», απαντά στην εταιρεία. Για λόγους οικονομίας χώρου δημοσιεύουμε μέρος της επιστολής. Με πλάγια γράμματα παρατίθενται τα γραφόμενα της εταιρείας και σε εισαγωγικά οι απαντήσεις των κατοίκων:
[...] Με τη λειτουργία των αιολικών πάρκων θα καλύπτονται πλήρως οι τωρινές και μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες του νησιού, χωρίς τον εφιάλτη των διακοπών ρεύματος και χωρίς εξάρτηση από τους παλαιούς Σταθμούς παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ που καίνε Μαζούτ και Ντίζελ σε γειτονικά νησιά.
*«Η εταιρεία σκόπιμα παραπλανά: δεν θα περιορίσουν τις διακοπές οι βιομηχανικές αιολικές ζώνες αλλά η μεταφορά του ρεύματος από την ηπειρωτική χώρα μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου. Η αποκλειστική εξάρτηση των νησιών από το υποθαλάσσιο καλώδιο σε περίπτωση βλάβης δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο γενικευμένου μπλακ άουτ; Επιπλέον, τα μικρά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος όπως αυτό της Πάρου δεν θα κλείσουν, αλλά θα λειτουργούν σε κατάσταση εφεδρείας».
[...] Μέσω του δικού μας έργου θα διασυνδεθεί άμεσα η Νάξος με το ηλεκτρικό σύστημα παραγωγής της Ηπειρωτικής Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Ενώ η ΔΕΗ, ακόμα κι αν εξασφαλίσει τα χρήματα, θα το υλοποιήσει μετά από πολλά χρόνια, ο Ομιλός μας θα καταβάλει τη συνολική δαπάνη για την ηλεκτρική αυτή διασύνδεση, καθιστώντας τη Νάξο ενεργειακά αυτόνομο νησί.
*«Πώς συμβαδίζει η εξάρτηση από το κεντρικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής με την ενεργειακή αυτονομία; Μόνο τα τζιμάνια της εταιρείας μπορούν να κάνουν τέτοιες λογικές ακροβασίες μέσα στην ίδια παράγραφο, που δείχνουν ότι μας περνάνε για ηλίθιους. Επιπλέον, λένε και ψέματα, αφού η ΔΕΗ έχει ήδη προκηρύξει την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου με πόρους από το ΕΣΠΑ. Το βασικότερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το καλώδιο θα κατασκευαστεί με δημόσιους πόρους, αλλά θα δοθεί δώρο -μέσω της πώλησης του ΑΔΜΗΕ- στους ιδιώτες επενδυτές των αιολικών. Γεγονός το οποίο, τελικά, θα κάνει τα νησιά έρμαιο στην κερδοσκοπία των μεγαλοεπιχειρηματιών της ενέργειας, αφού αυτοί θα διαχειρίζονται τη ηλεκτροδότησή μας ανάλογα με τα συμφέροντά τους».
[...] Με την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου, η Νάξος θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ένα Πράσινο Νησί, το οποίο θα προσελκύει περιβαλλοντικό τουρισμό.
*«Εδώ το γέλιο είναι αβίαστο… Μήπως να φτιάξουμε και τίποτα ουρανοξύστες, που θα ενισχύσουν τη διεθνή εικόνα του νησιού; Κάτι σπιτάκια, κάτι εκκλησάκια, κάτι ανεμόμυλοι, μονοπάτια, κάστρα και φύση, μας δείχνουν πολύ άξεστους, αγροίκους και οπισθοδρομικούς… Γιατί δεν μας ενημερώνει η εταιρεία σε ποια συγκεκριμένα αιολικά στην Ευρώπη συντελέστηκε αυτό το τουριστικό θαύμα;»